Bucureștiul trăiește cu nostalgia grădinilor de altădată. În cadrul Zilelor Bucureştiului, Ambasada Franţei și Institutul Francez își propun mai multe intervenţii simbolice în spaţiul din inima capitalei, invitând bucureștenii la o plimbare nomadă din grădină-n grădină, de pe Dacia 77 şi până la Gara de Nord. Proiectul Artă şi Peisaj – Grădini Nomade este rezultatul colaborării dintre Institutul Francez şi CulturesFrance, ArCuB şi Primăria Municipiului București.

Proiectul se traduce prin instalaţii efemere în 6 puncte centrale ale capitalei : Dacia 77, Piaţa Arthur Verona, spaţiul din faţa Ateneului, Piaţa Universităţii, Piaţa Roma şi Gara de Nord.

Demersul este unul sensibil și conceptual, propunând o privire nouă asupra peisajelor urbane obișnuite și reinterpretând ideea de grădină. Un impresionant tunel verde va petrece călătorii din Gara de Nord, iar în Piaţa Roma va fi înfiinţată temporar Agora Verde, forum străjuit de
copaci robuști. 19 septembrie este şi Ziua Europeană a Patrimoniului, iar iniţiativa Ambasadei Franţei și a Institutului Francez din Bucureşti subliniază astfel apartenenţa parcurilor și a grădinilor, în aceeași măsură cu arhitectura, la patrimoniul capitalei române.

Grădini nomade în centrul Bucureştiului
Pentru un oraș modern precum Bucureștiul, proiectul Grădini Nomade ridică problema noilor peisaje urbane, care să păstreze din atributele tradiţionale de locuri publice și de recreere, transplatate într-un oraș deconectat de memoria spaţiului public.

Proiectul Artă şi Peisaj – Grădini Nomade vizează spaţii centrale ale capitalei, pentru care propunem o reinterpretare a spaţiului :

 Institutul Francez din Bucureşti, Dacia 77 – Grădini celulare
 Piaţa Arthur Verona – Seminţe nomade
 Piaţa George Enescu, în faţa Ateneului – Pădurea de argint
 Piaţa Universităţii – Pajişti înflorite
 Piaţa Roma – Agora verde
 Gara de Nord – Tunelul vegetal

Proiectul s-a născut dintr-o colaborare a specialiștilor franco-români din domeniu : Anne Cauquelin de la Institutul de Urbanism din Paris și autoarea cărţilor de referinţă precum Invenţia peisajului, inginerii peisagiști Nicolas Triboi de la atelierul Foaie Verde și Raluca Ungureanu de la Geometric. Proiectul implică din partea locală și susţinerea Universităţii Naţionale de Arte, de Arhitectură și Urbanism « Ion Mincu » și de Știinţe Agronomice, București.

Reinventarea peisajului
Practica peisajului urban în Franţa a cunoscut în ultimii ani o transformare radicală. Sub impulsul unor tineri arhitecţi și peisagiști și ale unor instituţii de învăţământ ca Ecole nationale supérieure de la nature et du paysage din Blois, Ecole d’architecture et du paysage din Bordeaux, Ecole Nationale Supérieure du Paysage de la Versailles sau Conservatorul internaţional al parcurilor și peisajului de la Chaumont-sur-Loire, responsabilii municipali au regândit strategiile de
planificare urbană. Peisajul a devenit instrument de amenajare a spaţiilor orașului, iar proiecte de amploare ca cel de pe cheiul Garonnei la Bordeaux sunt din ce în ce mai numeroase și marchează reușita iniţiativei. În mijlocul unor orașe tentaculare, peisajul de azi se reinventează, pe bazele unei tradiţii a grădinii ca spaţiu intermediar, care îmblânzește în același timp natura necontrolată și artficiile reci ale orașului. Spaţiu de contemplare unde imaginaţia își ia zborul, grădina este astăzi mai mult ca oricând un refugiu din urban necesar, o oază de rezistenţă în faţa presiunii urbanistice. La fel ca arhitectura și urbanismul stricto sensu, arhitectura perisajului se afirmă ferm ca o disciplină de sine stătătoare, care acoperă toate câmpurile teritoriilor noastre contemporane fragile. Martor al propriei epoci, impregnat de memoria și timpul naturii, creatorul peisagist are capacitatea de a conjuga și de a reconcilia paradoxurile unei epoci.

 

Expoziţia Artă şi Peisaj, Grădini Nomade este realizată cu sprijinul Apa Nova Bucureşti, GDFSUEZ şi Renault România.