Pe data de 17 septembrie se anunţă cea mai lungă noapte a filmului românesc. Bucureştenii sunt invitaţi între orele 18.00- 02.00 la un adevărat maraton al producţiilor autohtone, în cadrul primei ediţii a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, “Noaptea Albă a Bucureştiului”, “Noaptea Albă a Muzeelor  sau “Noaptea Albă a Galeriilor”, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Bucureştenii vor putea urmări în 9 locaţii de proiecţie (Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (MTR), MTR Open Air, Cinema Patria, Cinema Studio, Sala Elvira Popescu, Cinema Eforie) peste 30 de producţii autohtone.

Muzeul Ţăranului Român (MTR) va găzdui un program special de proiecţii intitulat Maeştrii, ce cuprinde titluri intrate în patrimoniul de aur al cinematografiei româneşti precum Valurile Dunării (R. Liviu Ciulei), Secvenţe (R. Alexandru Tatos), O vară de neuitat (R. Lucian Pintilie) sau Nunta de Piatră (R. Mircea Veroiu, Dan Pita).

Cinematograful Patria va deveni în seara zilei de 17 septembrie locul în care va putea fi vizionată o selecţie a primelor filme de lung metraj ale unor regizori români recunoscuţi pe plan internaţional, precum Marfa şi banii (R. Cristi Puiu), A fost sau n-a fost? (R. Corneliu Porumboiu). De asemenea, publicul va putea viziona la MTR şi Patria cea mai recentă premieră de film românesc, Marţi, după Crăciun (R. Radu Muntean).

La Club Fabrica, pasionaţii de filme se vor putea bucura de un program maraton de scurt-metraje originale şi recompensate la prestigioase festivaluri internaţionale de film precum Colivia (R. Adrian Sitaru), Nunta lui Oli (R. Tudor Cristian Jurgiu), sau Oxigen (R. Adina Pintilie).

În noua locaţie open air din Piaţa George Enescu, amplasată în inima capitalei, iubitorii genului comedie vor petrece seara în compania unei producţii de top precum Nuntă în Basarabia (R. Napoleon Helmis), prezentată în avanpremieră.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, regizorul Radu Gabrea îşi va prezenta în premieră absolută în Bucureşti cea mai recentă producţie a sa, filmul Mănusile roşii.

Sperăm să trezim atât interesul spectatorului care e tot mai dornic să vadă film românesc, dar şi a celui care poate experimenta caracterul specific al acestui tip de eveniment (filme diferite în locaţii diferite), renunţând poate la obiceiul de a viziona filmul românesc acasă, pe computer, urmare a unui download ilegal de pe internet, a declarat Ramona Sârbu, coordonatorul proiectului.

Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Vezi Programul

Comunicat de presă – after event

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Primăria Muncipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi ARCUB.
Co-organizatori: Noul Cinematograf al Regizorului Român, România Film, Centrul Naţional al Cinematografiei
Parteneri: Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez şi Ambasada Franţei, Club Fabrica, HBO România, Librăriile Humanitas.
Parteneri Media: Cocor Store, ZOOM, Radio 21, Evenimentul Zilei, 24 FUN, Realitatea TV, Voxpublica, Cinefan.ro, Metropotam.ro, Port.ro.