OKT/ Teatrul de Oraş Vilnius                                                                            

Miranda

Autor: William Shakespeare

Dramatizare: Oskaras Koršunovas, după piesa Furntuna

Durata: 1 oră 40 minute

CREATORII

Regie: Oskaras Koršunovas

Scenografie: Dainius Liskevicius

Design costume: Aleksandras Pogrebnojus

Compozitor: Antanas Jasenka

Sculptor al figurinei balerinei: Donatas Jankauskas

Design lumini: Eugenijus Sabaliauskas

Director tehnic: Mindaugas Repsys

Inginer sunet: Ignas Juzokas

Recuzită şi costume: Edita Martinaviciute

Manager scenă: Malvina Matickiene

Subtitrare: Akvile Melkunaite

 

DISTRIBUŢIE

Miranda – Airida Gintautaite

Prospero – Darius Meskauskas

 

Manager turneu: Audra ZukaityteDupă cum şi-a obişnuit publicul, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București este şi în anul 2014, coorganizator al Festivalului Internaţional Shakespeare. În cadrul acestui eveniment, pe scena Sălii ARCUB, se va juca în serile de 27 şi 28 aprilie, începând cu ora 19.00, spectacolul Miranda, o adaptare a piesei Furtuna, de William Shakespeare, realizată de regizorul lituanian Oskaras Koršunovas.

 

Miranda este o reflecţie asupra dramei intelectului constrâns să se alinieze unei lumi pragmatice şi mediocre. Miranda (Airida Gintautaite) şi Prospero (Darius Meskauskas) sunt protagoniştii unui dialog al Sinelui cu Alter Ego-ul, al  luptei pentru supremaţie şi al jocului de cuvinte dincolo de care spectatorul poate ghici o dramă: valorile filosofice şi culturale nu pot supravieţui decât prin plămădirea unei fantasme – Miranda. O dramă medievală este astfel adusă în modernitatea unei Uniuni Sovietice a anilor 1960, în care  intelectualii „incomozi” sunt exilaţi pe insule pustii şi sunt constrânşi la abandonarea vieţii spirituale. Aceste insule devin cochiliile în care se retrag cei mai talentaţi creatori, departe de societatea comunistă golită de sensuri. Strălucita regie a lui Oskaras Koršunovas ne arată un Prospero închis într-un univers lipsit de imaginaţie, conversând cu o Miranda atinsă de retard, despre exil şi deposedare. „Eu vorbesc despre realitatea care mi se înfăţişează imediat, dar cred că ea ne arată un altfel de adevăr dacă este pusă într-un context mai larg.\” , conchide artistul lituanian.

 

După succesul răsunător al reprezentaţiei Romeo şi Julieta la Festivalul Internaţional Shakespeare din 2012, regizorul Oskaras Koršunovas  revine şi anul acesta cu propria viziune asupra operei marelui Shakespeare, în care depresia şi absurdul lumii actuale se răsfrâng din replicile unor actori remarcabili. Tânărul artist a fondat teatrul care îi poartă numele în anul 1998, iar de atunci şi-a format un repertoriu vast, care include atât artă teatrală contemporană, cât şi reprezentaţii clasice. După ce în 2006 a primit prestigiosul Premiu al Teatrului European pentru Noile Realităţi, în anul 2009, Oskaras Koršunovas a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Francez pentru Literatură şi Artă.

 

Biletele la spectacolele festivalului pot fi achiziţionate de la Casa de bilete ARCUB şi online pe bilete.arcub.ro începând cu data de 15 aprilie.

 

Preţ: 55 lei (Categoria I), 45 lei (Categoria II), 35 lei (Categoria III).

Bilete online pentru reprezentația din 27 aprilie, ora 19.00

Bilete online pentru reprezentația din 28 aprilie, ora 19.00

 

 

Miranda

Despre regizorul Oskaras Koršunovas

Despre Teatrul Oskaras Koršunovas

Ecouri în presa internațională

Vezi Comunicatul de presă

Facebook Event