Comunitatea Armeană din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB, organizează în perioada 2-4 august 2013, între orele 10.00 – 22.00, Festivalul Strada Armenească, ce se va desfăşura în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armenești, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, sediul Arhiepiscopiei Bisericii Armene, Centrul Cultural Armean și Strada Armenească).

Strada Armenească este atestată din secolul al XVII- lea și reprezintă un important punct de reper atât pentru comunitatea armeană, cât și pentru populația Bucureștiului. Prin intermediul acestei manifestări culturale, se dorește evidențierea contribuției aduse de membrii comunității armene din București, în decursul istoriei, la dezvoltarea orașului din punct de vedere religios, cultural, științific și politic. De asemenea este o ocazie prielnică pentru a prezenta publicului  tradițiile și obiceiurile poporului armean.
Accesul este gratuit iar programul cuprinde:

Manifestări punctuale
Pe parcursul festivalului vom organiza o serie de spectacole de dans tradițional, concerte cu muzică armenească, workshopuri și prelegeri, precum și vizionări de filme. Detalii pe https://www.facebook.com/FestivalulStradaArmeneasca, începând cu data de 25 iulie.

Manifestări permanente
În cadrul festivalului vor fi prezentate mai multe expoziții de fotografie, în scopul de a oferi publicului o viziune asupra evoluției comunității armene de-a lungul timpului:
•    Memorii – frânturi din trecutul comunității armene din România – ce se dorește a fi o secvență în imagini din istoria comunității armene și își propune să surprindă portrete și momente din viața armenilor.
•    La drum prin Armenia – care cuprinde lucrările a trei fotografi amatori și are ca scop promovarea punctelor turistice importante ale Armeniei.
•    Personalități marcante de origine armeană – o expoziție care își dorește informarea publicului bucureștean despre personalitățile marcante de origine armeană, care au avut un rol important în dezvoltarea religioasă, culturală, socială și politică a orașului București

Pe Strada Armenească va fi amplasat un stand de carte, de unde se vor putea achiziționa cărți de la Editurile Ararat si Zamca. De asemenea vor fi amenajate standuri cu produse handmade, cafea și coniac armenesc sau bijuterii.

Se vor organiza și ateliere de dans tradițional armenesc, precum și de caligrafie și limba armeană unde publicul va avea ocazia să descopere frumusețea alfabetului armenesc.
Pe toată perioada festivalului, vizitatorii vor avea prilejul să deguste preparate cu specific armenesc, la restaurantul din curtea bisericii, iar copiii se vor putea bucura de jocuri și activități distractive.

Pe parcursul celor 3 zile, vor fi deschise publicului larg Muzeul Dudian și Catedrala Armenească.

Organizatorii evenimentului sunt:
•    Uniunea Armenilor din România
•    Arhiepiscopia Bisericii Armene din România
•    Organizația Tineretului Comunității Armene
Parteneri: Primăria Municipiului București,  Consiliul General al Municipiului București, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale

Informații suplimentare despre eveniment puteți obține la tel: 0748/249380 sau email: sarchizian.anaida@yahoo.com / silvia_terzian@yahoo.com
Persoane de contact: Anaida Sarchizian / Silvia Terzian

 

Vezi detalii.

Articole recente