Din această toamnă, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București te invită să te bucuri de piese muzicale celebre într-un cadru intim și rafinat. Cu un program variat și instrumentiști de renume, DA CAPO – ARCUB CHAMBER MUSIC SERIES va înnobila istoricul Han Gabroveni care își va deschide porțile pentru toți iubitorii de frumos.

După ce a reușit să schimbe perspectiva multora asupra muzicii de cameră în România prin Festivalul SoNoRo, violistul Răzvan Popovici, curator DA CAPO –   ARCUB CHAMBER MUSIC SERIES aduce în atenția publicului din Capitală un nou program select și intens.

„Fiți bineveniți la DA CAPO – ARCUB CHAMBER MUSIC SERIES 2015/16, prima serie de concerte de muzică de cameră cu participare internațională din București! În 8 concerte vă propunem o incursiune plină de varietate în lumea muzicii de cameră alături de artiști din 12 țări și un repertoriu de-a dreptul captivant – de la Joseph Haydn la Antonin Dvorak, de la Ludwig van Beethoven la George Enescu, de la Johannes Brahms la Leos Janacék. În primele concerte DA CAPO veți putea asculta renumiți muzieni români din diaspora, printre care se numără violonistul Vlad Stănculeasa sau violoncelistul Valentin Răduțiu, Cvartetul Schumann din Köln, unul dintre cele mai apreciate tinere cvartete germane sau Trio Enescu din Frankfurt, condus de excelenta violonistă de origine română Alina Tambrea.” – a declarat Răzvan Popovici.

Concertul de deschidere va avea loc joi, 15 octombrie, ora 19:30, la Sala Mare din ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90) și va fi susținut de renumiții virtuozi Vlad Stănculeasa, Răzvan Popovici, Valentin Răduțiu și Oliver Triendl.

Din program:

Ludwig van Beethoven – Trio de coarde în Sol Major

Milan Mihajlović – Elegie pentru vioară și pian

Edward Elgar – Salut d’amour pentru violă și pian

Niccolò Paganini – Variațiunile Moses pentru violoncel și pian

—–

Vladimir Mendelssohn – Hommage pentru cvartet cu pian

George Enescu – Cvartet cu pian nr. 1

 

Biletele în valoare de 50 lei (categoria I) și 30 lei (categoria II) sunt disponibile în rețeaua Eventim și pe site-ul www.eventim.ro.

Programul DA CAPO – ARCUB CHAMBER MUSIC SERIES se va desfășura până în mai 2016 și va avea câte o reprezentație în fiecare lună.

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden şi Theatre-des-Champs-Elysée din Paris. Este frecvent invitat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Schwetzinger Festspiele, Harrogate International Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music Festival şi Kobe Music Festival. Răzvan Popovici este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, al seriei de concerte de muzică de cameră „Pèlerinages” din München şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti.

Muzica de cameră reprezenta, la începutul secolului al XVII-lea, una dintre cele trei categorii prin care era definită muzica – celelalte două fiind muzica bisericească și muzica de teatru. Fiecare avea propriile convenții de stil și execuție. La acel moment, sintagma „de cameră” făcea referire la faptul că ansamblurile vocale și intrumentale în cauză cântau în cercuri restrânse, la curți nobiliare sau acasă. De la mijlocul secolului al XVIII-lea, termenul s-a îmbogățit cu sensurile pe care i le atribuim și astăzi: reprezentație a unui ansamblu restrâns, format din maximum 9 instrumentiști, în care este mai importantă comunicarea dintre ei decât virtuozitatea fiecăruia.

Recent inaugurată, Sala Mare de la ARCUB beneficiază de dotări tehnice de ultimă generație și poate găzdui concerte pentru maximum 200 de persoane.

Parteneri media: TV CITY, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Internațional, mediaTRUST.

Parteneri media online: iconcert.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, getlokal.ro, psnews.ro.